subota, 11.10.2014.

...demonštrancjun!.....

...puala koji lipi prosvjed danas na rivi...(ali je razlog za njega ružan)

....prosvjed je bio protiv Cemex-a koji je dobio dozvolu za skladištenje i spaljivanje opasnog otpada od Ministarstva Zaštite okoliša (potpis od Ministra Zmajlovića). Također su dobili i dozvolu za uvoz otpada iz drugih zemalja i spaljivanje u Kaštelima.

Naime, smeće se tretira kao "pogonsko gorivo" za proizvodnju cementa. Prava zarada vše nije u proizvodnji cementa, već u uvozu i spaljivanju tuđeg smeća, jer se po jednoj toni plaća oko 200 EUR Cemexu.

...Stvar je vrlo jednostavna "Više smeća = više zarade !" ....ali to znači da će se našim zrakom širiti ogromne količine dioksina...
...ili ...ukratko rečeno... po riječima organizatora prosvjeda...Hrvatska postaje mala zemlja za EU smeće...



...svagdje su se na ulici čuli komentari:

- Taman kad se Kaštelanski zaljev počeo čistit...sad ga zagađuju da se to ne vidi?



...još više frustrira činjenica da su gradonačelnici Trogira, Kaštela i Solina podržali akcije protiv Cemex-a, a da Splitski gradonačelnik nije dopustio niti korištenje bine na Rivi...(koja je inače tu postavljena za razna događanja) ... Ovaj put, osim što nisu dopustili korištenje, platili su i čuvara da pazi da se prosvjednici ne popnu na binu ....



....pa su binu zauzeli snimatelji i novinari....jer su od "gore" imali bolji pogled na prosvjednike...a imalo se što i vidit...




...bajkeri....




....djeca u kolicima zauzeli su svu hladovinu na rivi....



...kao i prosvjednici koji su tu došli uz tuđu pomoć...



...prozivalo se Baldasara, kojemu će se spaljivat otpad 3 km zračne linije od kuće... o onima koji mogu svoju djecu preselit u Zagreb...



...oni u Ministarstvu zaštite okoliša očito ne znaju da je ovdje još uvijek puno onih oboljelih od azbestoze ... da je puno krasne omladine otišlo od te opake bolesti, a da o tome nitko javno ne govori, da bi ih se pustilo da počivaju mirno....a sada, kad smo koliko toliko, očistili "prostor" ...udisat ćemo dioksine koji će ugrožavat samo djecu i trudnice :-( ...a to i tako nitko neće mjerit...osim Cemex-a, koji će ih proizvodit?

....osim što se imalo što vidit...imalo se što i čut.... bubnjevi posvuda...zviždači....



...i djeca, koja pozivaju na borbu za zaštitu svoje mladosti...



...odavno Split nije imao ovakav prekrasan prosvjed...nadam se da najutjecajnijim Splićanima u zemlji, nije pokvario kavicu na rivi... i tako je bilo prevruće za sjedit na suncu :-)




In memoriam:




"Dioksini (PCDD / PCDF) označavaju dvije skupine kemijski slično građenih kloriranih organskih spojeva iz skupine polikloriranih ugljikovodika. Zajednički se rabi, a dijelom i u kombinaciji u literaturi naziv dioksini.
Nastaju izgaranjem organskih tvari- npr. pri spaljivanju otpada.
Dioksini su vrlo otrovni. .
Štetni učinci-karcinogeno-sarkomi mekih tkiva, limfomi, karcinom želudca, djelovanje na reprodukcijske funkcije i teratogenost." (Izvor: Wikipedija)

...tip se pripremio...al neće mu puno pomoć ...






- 16:16 - Gukni ako si faca (12) - #

<< Arhiva >>